Background Image
BREZPLAČNA DOSTAVA

ob nakupu nad 30 €

Nena Oštir Novak

8 navdihujočih žensk: Spoznaj Neno Oštir Novak

Prepričani smo, da ste zagotovo že kdaj na družabnih omrežjih zasledili kakšen navdih, citat ali misel s spletnega bloga Vozni red življenja. Zagotovo pa ste Nenine kreativne navdihe na temo ljubezni spremljali v našem mesecu ljubezni. 😉 Izjemne navdihe na temo ljubezni, ki so vas in vas še bodo greli in navdihovali, da je ljubezen nekaj, kar je vredno izkazovati vedno, ne samo na določen dan v letu. 

Za prepoznavnim blogom pa se skriva Nena Oštir Novak, navdihujoča avtorica številnih misli, verzov in pesmi. Nena navdih za svoja ustvarjanja dobiva v vsakdanjih stvareh in izzivih, zato se z njenimi sporočili res lahko poistoveti vsak. Vabimo vas, da jo poiščete na Facebooku (Vozni red življenja) in da vas navduši in navdihuje kot nas.

  • Prosim, če se lahko na kratko predstaviš. 

Moje ime je Nena Oštir Novak in prihajam iz okolice Kranja. V prvi vrsti sem žena mojemu čudovitemu Mateju in mamica 5 letni punčki Klari. Zase rada rečem, da sem tudi pasja mamica, saj imam svojo psičko Zaro za enakovredno članico naše družine.

Primarno sem po poklicu vzgojiteljica predšolskih otrok, zadnja leta pa večino časa posvečam ustvarjanju zapisov na svojem blogu Vozni red življenja. Na blogu objavljam številne zapise s področja osebne rasti, odnosov in psihologije. Od nekdaj me je namreč zanimala globina človeške duše in delovanje posameznika v odnosu do sebe in drugih. Navdušuje me tudi poezija, zato je na blogu moč najti tudi veliko avtorskih pesmi in misli, ki se izlijejo iz mojih lastnih izkušenj in spoznanj.

  • Kje črpaš navdih v vsakdanjiku? Kaj ali kdo te navdihuje? 

Življenje samo po sebi. Z leti dojameš, da je življenje darilo. Prav tako vse naše ljube in bližnje osebe, s katerimi imamo priložnost deliti naše trenutke, ljubezen in veselje. Trudim se stvari ne imeti za samoumevne in videti vrednost posameznega trenutka. Ko ozavestiš, da nič ni dano samo po sebi, začutiš v srcu neverjetno hvaležnost in veselje do življenja.

Za pisanje me večinoma navdihnejo osebne izkušnje. Veliko spoznanj, verzov in misli izhaja iz določene lastne izkušnje. Lahko rečem, da me je življenje postavilo pred veliko težkih preizkušenj, katere premagujem izključno z močno voljo, znanjem in veliko ljubezni. Spoznanja, ki sem jih osvojila na poti svojih lastnih bitk skušam preko zapisov podeliti tudi z drugimi. Predvsem z željo, da morda pomagajo še komu. Veliko tudi berem, zlasti literaturo s področja psihologije in psihoanalize. Vsa ta področja me izjemno zanimajo in so mi prav tako velikokrat navdih pri pisanju.

A včasih je za navdih dovolj malenkost – topli sončni žarki, objem moje hčerke, pogled v cvetoč vrt, misel po prebrani knjigi, nasmeh neznanca. Malenkosti štejejo veliko. Včasih največ. In navdih se skriva v vsem, kar se na poseben način dotakne srca.

  • Kakšen nasvet bi dala mlajši sebi (ali mlajšim generacijam)?

Vedno poslušaj sebe. Zaupaj svojim občutkom. Sledi svojim sanjam.

A nikoli ne misli, da veš vse. Življenje je nenehno učenje. Pridobivaj tisto znanje, ki ga potrebuješ, da razviješ najboljšo verzijo samega sebe – za sebe. Preteklost jemlji kot učiteljico. Večkrat, kot stopiš iz cone udobja, bolj postaneš močan. Zmoreš več, kot misliš.

Stoj za svojimi čutenji in besedami.  Do drugih bodi spoštljiv, prijazen in sočuten. In enako zahtevaj od drugih do sebe. Ceni se. In počni veliko vsega tistega, kar te osrečuje. Kar prebudi otroka v tebi. Kar te sprosti, nasmeje in prebudi igrivost v tebi. To je nekaj, kar naše telo in duša izredno močno potrebujeta.

  • Ženske smo vedno druga drugi največji kritik – kako spodbujati ženske ob sebi? Kaj najprej opaziš/pohvališ pri sebi ali drugi ženski? 

Naš odnos do sebe, kot ženske, v veliko primerih najbolj določa naš odnos z našo lastno mamo, ki smo ga imele v otroštvu. Samopodoba naše mame ima velik vpliv na to, kakšno samopodobo bomo imele tudi me same. Tako da del izkušenj v odnosu hčerka-mama ima zagotovo velik vpliv tudi na to, kako bomo me, kot odrasle ženske, dojemale sebe in posledično druge pripadnice ženskega spola.

A ne glede na pretekle izkušnje, se moramo kot odrasle posameznice zavedati, da je sedaj celotna odgovornost za naše lastne življenje in dojemanje naše lastne vrednosti na nas samih. Da se naučimo razumeti preteklost, sprejeti sedanjost in se z največjo možno mero ljubezni do samih sebe pospremiti v prihodnost.

Zdi se mi, da se ženske prehitro obsodimo na ‘prvi pogled’. Sama se močno izogibam hitrim ocenam, ker nikoli ne veš, kakšno zgodbo nosi katerakoli izmed nas. V drugi ženski prehitro vidimo konkurenco in se osredotočamo na njene lastnosti, namesto, da bi se ozrle vase in se ob tem vprašale – zakaj me je to pri njej zmotilo? Zakaj ji ne privoščim uspeha? Zakaj mislim, da je boljša od mene?

Vsa ta vprašanja nas vrnejo točno tja, kamor v tem primeru moramo iti – v same sebe. Kajti ko bomo same sebe  zares v polnosti sprejele, razumele in zacelile naše rane, se vzljubile, se začele ceniti in prepoznale ter razvijale naše lastne talente, bomo tudi na druge ženske začele gledati z manj kritike, obsojanja in zavisti. Razumevanje, sprejemanje in ljubezen do nas samih nam vedno odkriva tudi razumevanje, sprejemanje in ljubezen do drugih. 

Ženske smo v svojem bistvu čudovite. Naša ženstvena, nežna energija naj nas povezuje. Smo mame, prijateljice, življenjske umetnice in dosegamo čudovite uspehe na mnogih področjih. Najbolj se spodbujamo takrat, ko si preprosto dovolimo BITI in se začnemo sprejemati in spoštovati v vseh svojih razlikah.

Sama pa pri ženskah najprej opazim njihovo samozavest, zmožnost empatije in energijo. Cenim preprostost in iskrenost. Pogum, da vedno ostaja to, kar je. Ne glede na vse.

  • Katera dišava te navdihuje?

Od vseh dišav difuzorjev me najbolj navdihuje dišava Wellness. Všeč mi je, ker je vonj tako svež. V mislih me popelje v sončno poletje, v peščeni zaliv, kjer pred poletno belo hiško na obali plapola sveže oprano perilo. V meni vzbuja občutke miru, sproščenosti in brezskrbnosti.

  • Najljubši vonj ali spomin iz otroštva?

Težko bi izbrala le en najljubši vonj, saj jih obstaja kar nekaj, ki v meni prebudijo lepe občutke in zadišijo tudi moji duši. Zagotovo so mi zelo blizu vonj bombaža, evkaliptusa, cimeta, bora, sveže pečenih piškotov in morja. Ta občutek, ko prideš na počitnice na morje in po dolgem času spet zavohaš morski zrak, je čudovit.  Pa vonj moje psičke, ko jo objamem. To je tak poseben vonj pripadnosti, ljubezni. Pa vonj v naši kuhinji, ko s hčerko pečeva palačinke. Vonj domačnosti, lepote skupnega trenutka. Pa vonj razgretega asfalta po poletni nevihti. Tudi nekaj posebnega.

Zagotovo pa imam vonj, ki me v trenutku vrne v otroštvo. To je vonj sveže pokošene trave. Še danes se ob tem vonju spomnim točno določenega dneva v svojem otroštvu. Res fascinantno, kakšno moč imajo posamezne vonjave. 

Dobrodošli pri Cocodorju.

Postani del naše skupnosti, kjer boste vedno prvi obveščeni o novostih, ugodnostih in posebnih popustih.

Ob prijavi ti podarimo kupon za 10% popust.

Pridruži se nam.

Hvala za vašo prijavo.

Uspešno ste se prijavili na prejemanje novičk. Izkoristite kodo za 10% popust DOBRODOSLI.

Veselo nakupovanje.

[]